Ohma

Kurt, Eva, Malin, Kaja og Mateo

lørdag 16. august 2008

For en fest...

I går var vi med på en stor fest. Det vil si vi bare så på hvordan festen foregikk.
Like utenfor Cochabamba fikk ei gjeterjente, for mange år siden, en åpenbarelse av en jomfru. The Virgen of Urcupiña kalles jomfruen. Hvert år feires denne hendelsen og mange bolivianere reiste hit denne helgen. Jeg skal prøve å forklare litt av det vi fikk se.

Da vi kom frem møtte det oss et digert marked med massevis av salgsboder. Hva var det de ville selge? Vi kunne kjøpe oss "lekebiler"; trailere og racerbiler. Vi kunne kjøpe bolivianske og amerikanske pass med visa til de ulike landene. Vi kunne kjøpe "lekepenger"; euro, bolivianos og dollar. Vi kunne kjøpe bolighus og blokker, osv.

Hvorfor skulle vi kjøpe dette? Tanken var at man kjøpte det man hadde lyst på og så ofret man det. Da skulle det være gode muligheter for at man i løpet av året kunne få det.

Vi gikk oppover et lite fjell som kaltes "Golgata". Mens vi gikk oppover kunne vi lese mange bønner til jomfruen som stod på store skilt langs veien. Der jomfruen åpenbarte seg for gjeterjenta var det bygget to kapell. I det ene tente man lys og bad til jomfruen. I det andre kapellet kunne man stille seg i kø. Når man kom fremst i køen møtte man to katolske prester som utlyste velsignelse over de som kom frem.

Like utenfor stod spåmenn, trollmenn og trollkvinner. De ofret til moder jord, kalte på forfedrene og utlyste lykke over de fremmøtte.

Vi gikk lenger oppover "Golgata". Her møtte vi massevis av folk som ofret til moder jord og jomfruen, som man måtte se på som to ulike personer, men samtidig også den samme. De ofret sprit, mens de hogget ut steiner fra fjellet. Disse steinene skulle de ta med seg hjem som lykkeamuletter. Neste år skulle de bringe steinene tilbake.

Vi fikk før vi reiste til Bolivia ofte spørsmålet: trengs det misjonærer i Bolivia? Det er jo et kristen land. Det vi opplevde denne dagen bør være svar nok og det minner oss om hvorfor vi reiste. Mennesker trenger å møte Jesus i Bolivia.

Ingen kommentarer: