Ohma

Kurt, Eva, Malin, Kaja og Mateo

mandag 24. november 2008

Jeg vil skrive litt mer om kultur og religion

Jeg snakker litt med folk og får vite ting. Dette er kjekt!

I dag snakket jeg med ei katolsk dame. Vi snakket om jomfru Maria. Maria skal ha vist
seg frem for mennesker ulike steder i hele Sør-Amerika. De fleste land i Sør-Amerika har sitt hellige sted hvor jomfruen har vært. Cochabamba for eksempel har et slikt hellig sted hvor jomfru Maria skal ha vist seg frem for ei gjeterjente. Jomfruen i Cochabamba heter "Virgin de Urkupina". I Arequipa tror jeg hun heter "Virgin de Chapi", men egentlig er alle disse jomfruene den samme jomfru Maria, Jesu mor. Hun jeg snakket med i dag var veldig klar på at hun trodde Maria hadde vist seg for de ulike personene på disse stedene. Det var en viktig del av hennes tro, Maria var moren til Gud, så hvorfor kunne hun ikke vise seg for disse menneskene?

Jeg sa at det er jo mange ting som jeg ikke kan forstå, men lurte på hvorfor ikke jomfruen hadde vist seg for folk på lignende måter i Europa f.eks. Kanskje har hun det? Jeg kjenner ikke den katolske verden så godt. Det andre som undret meg er at alle disse gangene jomfruen viste seg så var det på 1500-tallet. Hvorfor ikke i dag? Det var i tiden da spanjolene kom til Sør-Amerika at Maria viste seg. Det tredje som undret meg var at jomfruen viste seg på steder som tidligere var hellige steder for Inkaene. Kan det være en sammenheng med dette og det jeg skrev i det forrige innlegget? Kanskje spanjolene førte inn denne troen på jomfruen da de kom til kontinentet istedet for den gamle troen?

Hva tenker dere når dere ser dette bildet? Det er tatt under feiringen av "Virgin de Urkupina."


Synes bildet beskriver synkretismen som fulgte denne festen. Ungdommen i bakgrunnen med ølflasken, de to som ønsker å bli velsignet av personen med krusifikset. Han har antageligvis også har med seg en klokke som brukes til å kalle på åndene.

I det siste har jeg sett mange av disse menneskene med korset og klokka. I byen kan man daglig se mennesker som sitter og ber over andre menneskers liv. Med korset rundt halsen og denne lille klokken lyser de velsignelse over den som søker forbønn. Kan åndene hjelpe?

Er litt i modus for å skrive misjonsstoff. Det nærmer seg jul. Hva skal folket her ha til julemiddag? De spiser eller drikker noe som heter "api." Dette er et glass med hvit mais i bunnen og et lag rød mais på toppen. I tillegg spiser de noe som heter "bunuelo." Jeg må tilbake til tegnebrettet:)

Før i tiden var "api"-en en ofring til gudene. Den røde maisen var byttet ut med lamablod. Denne ofringen skulle gi beskyttelse mot åndene. Det samme skulle "Bunuelo"-en. Åndene kunne ikke røre en som utførte ofringen. I dagens Bolivia spiser nesten alle familiene denne maten. Få bruker det som en ofring til gudene, men mer som en tradisjon. Jeg synes det er interessant å lære om kulturen og religionen på denne måten og så minner det meg på hvorfor vi orker å studere språket hver dag, hvorfor vi flyttet fra familie og venner og hvorfor vi er her vi er.

Ingen kommentarer: